Cheat Engine használata

Türelmetlen játékosok! Eljött a mi... akarom mondani: a ti időtök! >:)

A Cheat Engine egy olyan program, amivel bizonyos módon csalhatunk, bizonyos játékokban. Na nem elsősorban arra kell gondolni, hogy begépeljük a "God" szót, s utána halhatatlanok leszünk, sokkal inkább arra, hogy bizonyos számsorozatokat tudunk manipulálni az adott játékon belül, ezáltal megkönnyítve a helyzetünket, és növelve a nyerési esélyeinket! Például az arany, nyersanyagok, élelmiszerek, lőszerek, élet-, mana pontok, stb. számát tetszés szerint tudjuk növelni; magyarán, ha a játékban, csalás nélkül csak 10 aranyunk van, beállíthatjuk, hogy 1000 legyen belőle, ráadásul anélkül, hogy ez a szám csökkenne!
Megjegyzés: Az egyik fontos dolog, amit figyelembe kell venned, mielőtt cheat-elni akarsz egy játékot, hogy csak a változó értékkel bíró számsorokat tudod ilyen mód meghekkelni - tehát, ha egy játékban egy tárgynak van, pl. egy olyan értéke, hogy hány darab egyéb eszközzel lehet párosítani/ kombinálni, stb., ez az érték nem változik a játékon belül, így a CE program sem lesz képes megtalálni, s főképp megváltoztatni! A másik, hogy vannak olyan változó értékkel bíró számsorok is, amelyek CE-el való megváltoztatása után sem fogsz eredményt tapasztalni - ilyen szám, pl. a hadsereged létszáma: ha van 100 katonád, és CE-ben megváltoztatod ezt a számot 1000-re, nem fog hirtelen, a semmiből +900 katonád megjelenni a játéktéren, még ha a számadatok azt is mutatják!

A programot kétféleképpen is használhatjuk: mi magunk hekkeljük meg a játékot, a játékban megjelenő számsorok manipulálásával - amit, vagy amiket végül elmenthetünk egy fájlba, amit később elővehetünk, így nem kell mindig eljátszanunk ezt a procedúrát -, vagy, ha már van a játékhoz készített tábla - letöltöttük, vagy mi készítettük -, akkor annak az újra betöltésével is manipulálhatunk!

Cheat Engine Letöltése, + Stronghold pack cheat tábla

* a Stronghold cheat table pack-be beletettem az összes Stronghold játékhoz készült CT-t, amit a neten találtam!

Először azt írom le, hogy hogyan kell CT-t (cheat table-t) készíteni:


1. lépésként: Indítsd el a Cheat Engine-t, és a játék programot, amihez használni akarod! Mindegy, hogy milyen sorrendben!

2. Tedd  le a játékot a tálcára, majd a CE-ben válaszd ki a bal felső sarokban, zöld-pirosban villogó számítógép ikont! Ekkor megjelenik egy kis ablak, "Process List", amiben az éppen futó programokat monitorozza. Válaszd ki a játékprogramhoz tartozó exe-t - az újonnan indított programok kerülnek a lista legaljára, míg a régebb óta futó progik a lista tetején vannak!

3. Lépj vissza a játékba, és indíts el egy pályát!

4. Állítsd le a játékot egy ponton, majd válaszd ki egy jellemzően változó értékkel bíró számsor, aktuális értékét - például arany! Nézd meg, éppen, az adott pillanatban mennyi arannyal  rendelkezel! Jelenleg 2000 arannyal rendelkezel!







5. Tedd le megint a játékot a tálcára, és lépj vissza a Cheat Engine-be! Írd be (jobbra, fent) a "Value:" alatti ablakba a 2000 számot, majd kattints a fölötte lévő "First Scan" gombra!
Ekkor ki fog dobni egy csomó találatot. Ezek közt lesz az az érték, ami nekünk kell, viszont egyenlőre nem kell foglalkoznunk ezekkel!




6. Lépj vissza a játékba! Most növeld, vagy csökkentsd ezt a számsort - az aranyak számát! Jelen helyzetben a Crusader-ről van szó, így tégy le egy piacot, és add el, pl. az összes raktáron lévő fát! Az aranyaid száma, most 2090-re módosult!







7. Ismét tedd le a játékot tálcára, majd vissza a Cheat Engine-be! A számsorokat mutató ablakban, most pirosra színeződtek azok az értékek, amik ezen rövid idő alatt módosultak a játékban! Jelenesetben két sor színeződött pirosra (a képen, csak egy sort látni), viszont csak az egyik érték változott a "Value" oszlopban "2090"-re, így - elvileg - meg van az aranyhoz tartozó számérték! Ez könnyen ment, de a legtöbb esetben nem ilyen egyszerű megtalálni a megfelelő értéket, mivel sokszor, vagy több száz találatot is megjelenít - erről a 10. pontban írok!

8. Ilyen esetben, amikor csak egy lehetséges értéket dob ki, nyugodtan válaszd ki a vörösre színeződött értéket - ha még így is biztosra akarsz menni, akkor: "Next Scan" -, majd jelöld ki a sort, és kattints rá kétszer, vagy kattints az ablak, jobb alsó részénél lévő piros nyílra, hogy le tegye a lentebb lévő ablakba!

9. Itt pipáld ki a sor elején található "négyzetet", majd nyomj egy Enter-t (vagy: jobb klikk: "Change Record", majd "Value")! Az itt lévő számértéket módosítsd tetszés szerint - a példa kedvéért, én most "987654321"-re írom át -,majd okézd le!

Ezután a játékban az adott pénzmennyiséget fogod használni! Amíg ki van pipálva a cheat a CE-ben, addig ez az érték nem fog változni!

10. Sok esetben, a "7." pontnál több sor is pirosra színeződik, amik azonos számértékeket mutatnak a "Value" oszlopban:

A példa kedvéért, most hekkeljük meg a "kövek" számát! A kövekből jelenleg 50 darab van. A Cheat Engine-ben a "New Scan"-nel törlöm az eddigi találatokat, majd az ablakba begépelem az "50"-es számot, és "First Scan"!

Vissza a játékba! Eladsz, mondjuk 20 követ, majd játékot le a tálcára! Beírod ablakba az új értéket - ebben az esetben: "30" -, és nyomsz egy "Next Scan"-t! A választható sorok száma így néhányra csökken - jelenleg 4-re, viszont, mint látható, elég lesz csak a felső 3-ra koncentrálni. Ismét visszalépsz, változtatsz a játékban az adott összegen, tálcára, begépeled az aktuális összeget, majd újra "Next Scan", s ez így, egészen addig, míg meg nem találod a keresett értéket!


Ezt a procedúrát meglehet csinálni minden változó számértékeket használó dologgal: fa, vas, kenyér, páncél, sör, népesség száma, ellenség pénze - egyéb játékoknál: lőszerek, életpontok, mana pontok, fejlődési pontok, stb. Minden csalásnak tudsz nevet, és színt is adni ("Change Description", "Change Color"), ezeken kívül még egy csomó dolgot csinálhatsz velük, pl. lenyíló oszlopokba is csoportosíthatod ezeket! Ha kész vagy, elmentheted a cheat táblát, hogy később már ne kelljen a számokkal bajlódnod!


Cheat tábla használatával:


Az első két lépés ugyanaz, mint az előbb!

3. Válaszd ki a játékhoz készített Cheat táblát! A bal felső sarokban lévő mappa ikonra kattintva megnyílik egy ablak, amiben meg kell adnod az útvonalat a fájlhoz - ".CT" kiterjesztésű fájl! Kiválasztod, majd az alsó ablakban, a szokásos módon kipipálod a csalást, amit használni akarsz, és Enterrel beírod a kívánt értéket!

Stronghold Cheat Pack-ről:


Ebben a Cheat táblában megtalálható az összes CT-t, amit csak meg lehet találni a neten. A táblák lenyíló fülekben csoportosulnak, előbb a játékok szerint, majd azok verziói szerint, legvégül a játékokban változó értékekkel bíró nyersanyagok szerint. * Elindítod, valamelyik játékot - mondjuk a Crusader -, majd megnézed milyen értékeket mutatnak, a fánál, kőnél, aranynál, stb. Kilépsz, majd a táblán belül megkeresed azt a verziót, aminél ugyanazokat a számokat mutatja a wood, stone, gold sorok mellett, mint a játékban. Ha még sem találnád, akkor a már leírt módon készítheted el a sajátod.

Végül: Itt a Cheat Engine hivatalos oldala: http://www.cheatengine.org/

És itt van még egy Cheat Engine magyar tutorial videó is, ha eddig nem volt teljesen tiszta a dolog!

Jó csalást azoknak, akik szeretnék igénybe venni a rövidebb utat; és jó ökölrázást azoknak, akik most bosszankodnak a csaló disznók miatt! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése