Stronghold Crusader: Original mapok és mentések szerkesztése

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy hogyan lehet szerkeszteni a játékhoz adott original mapokat, illetve, hogy hogyan hozhatunk létre egy mentésünkből térképet (mapot)! Bár, csak kevesen ismerik ezeket a trükköket, nagyon egyszerűen kivitelezhető dologról van szó. "Csak" egy kicsit "játszanunk" kell a fájlnevekkel és már szerkeszthetsz, gyakorlatilag bármit, amihez csak a kedved szottyan! 

És, persze még az elején le kell szögeznem, hogy nem csak a Crusadernél, hanem szinte az összes Stronghold játéknál meglehet ezeket csinálni, annyi különbséggel, hogy a mentéseket és mapokat más könyvtárakban, és más fájlkiterjesztésekkel kell keresned! De a lépések, ugyanezek, csak a példa kedvéért Crusader.
Varázsoljunk akkor!


Original map szerkesztése:


Ha szeretnéd kicsit feldobni az egyik küldetés/ hadjárat, vagy skirmish mapot, esetleg kicsit nagyobb előnyhöz szeretnéd magad juttatni, akkor nagyon egyszerű a dolgod:

1: Hozz létre egy új térképet! (Mindegy, hogy milyen! Nem kötelező szerkesztened, akár "üresen" is hagyhatod)! 
2: Mentsd el, mondjuk: "00" néven!
3: Menj a "Térkép szerkesztése" menübe! (Ne csinálj semmit)!
4: Tedd le a játékot tálcára, és lépj a játék főkönyvtárában (...FireFly Studios/Stronghold Crusader) a "maps" könyvtárba!
5: Töröld az ott lévő "00" fájlt, majd válaszd ki az egyik eredeti küldetés mapot, és nevezd át "00"-ra!
Megjegyzések: 5/a: Jegyezd fel valahova a fájl eredeti nevét, mert a végén vissza kell állítanod! 5/b: Mikor átnevezed, a fájlformátum továbbra is .map maradjon! A fájl nevében ezt ne írd át! 5/c: A játékhoz eredetileg tartozó mapok 2002-2003-as dátumúak. Ha nem vagy biztos, hogy melyikeket keresed, nézd meg, hogy mikor módosították a fájlokat!
6: Lépj vissza a játékba és töltsd be a "00"-t!

Ezután tudod szerkeszteni a mapot. Módosítsd, amit szeretnél, majd mentsd el! Végül:

7: Állítsd vissza a fájl eredeti nevét! Ezután a map a te szerkesztéseiddel fog indulni! :)

Mentésből térkép (map):


Ebben a trükkben az a jó, hogy a szerkesztőben úgy fog viselkedni minden, mintha csak játszanál, ellenben bármit lerakhatsz, korlátok nélkül. Ha pedig végül elmented egy mapként, akkor akár egy komplett és nyüzsgő várossal is kezdhetsz (kezdéskor nem kell várnod, hogy a parasztok gyülekezzenek, hisz már az összes alapból dolgozni fog).
Nagyjából hasonló lépéseket kell tenned, mint a fent említett trükknél:

1: Ments el egy játékot tetszőleges helyen és néven - a példa kedvéért, legyen megint "00"!
(Innentől a fenti lépések jönnek :)
2-3: Hozz létre egy új térképet, és mentsd el "00" néven!
4-5: Menj a "Térkép szerkesztése" menübe, majd tedd le a játékot tálcára!
6: Keresd meg főkönyvtárban található "saves" mappában a "00.sav" mentésedet, és nevezd át "00.map"-ra!  
Megjegyzés: A ".sav", és a ".map" a fájl kiterjesztés! Mikor szerkeszted a nevét a ".map" se ne hiányozzon, se ne legyen egyel többször a fájl nevében! A ".sav" pedig nem kell!
7: Fogd meg a "saves" mappában lévő "00" nevű fájlt, és másold át a "maps" könyvtárba! Írd felül az ott lévőt!
8: Ezután lépj vissza a  játékba és nyisd meg a "00"!

Látni fogod, hogy sokkal aktívabb minden: ha a mentésedben voltak letéve házak, akkor parasztok, keresztül-kasul mászkálnak majd, miközben szerkeszted a térképet. Ha befejezted, mentsd el! Mikor betöltöd a mapot, látni fogod, hogy (mint a szerkesztőben) egy nyüzsgő várost kapsz kezdésként! :)

Jó szórakozást! :)

4 megjegyzés:

  1. Ezek jó dolgok ugyan, de ilyet már csináltam. Viszont nekem egy másik álmom van a Stronghold Crusaderrel kapcsolatban; hogy multiplayer térképbe eseményeket hackeljek. Ezáltal lehetne ilyen kooperatív küldetéseket csinálni, ami akkora egy kihagyott ziccer a Stronghold szériában. Képzeld el mennyire poén volna az eredeti Stronghold 1 kampányt végigtolni egy barátoddal!
    Próbáltam már ezt a mentésből térkép dolgot, csak az a baj, hogy amikor multiplayer mapet csinálok egy singleplayer mapből akkor törli az eseményeket... :(

    VálaszTörlés
  2. Szia. Az a baj, hogy a multi az Skirmish (Csetepaté) játékmód; ugyanaz, mint single-ben. Egyjátékos skirmish maphoz sem tudsz küldetéseket rakni (legalábbis, tapasztalatom szerint), mivel azonnal elvesznek a beállított események. Skirmish-ből viszont lehet küldetés-mapot csinálni ezzel a módszerrel...

    Esetleg még azzal is megpróbálkozhatnál, hogy multis mentésből csinálsz multis mapot. Nem tudom, hogy működni fog e, de egy próbát megér. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! arra lenne ötleted, hogy tudnék skirmishbe demo mapot csinálni, ahol mondjuk kiveszem a piacot, vagy a zsoldosképzőt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Így kell ezt csinálni:

      Új egyedi küldetés térkép -> Térkép szerkesztése ->
      Építkezési lehetőségeknél kikapcsolod az épületeket, amik nem kellenek; aztán visszalépsz a szerkesztő menüjébe, egyszerre lenyomod a "Ctrl" + "," (vessző) billentyűket, és Single-ről átkapcsolod Multiba. Így minden single beállítás átmentődik multiba. :)

      Törlés