Like Stronghold #4: Knights of Honor

A rovatban a Stronghold játékokhoz hasonló grafikájú, hangulatú, felépítésű, témájú; valós idejű stratégiai játékokról írok pár szót. A netes, vagy más platformokra írt, hasonló játékokat mellőzöm; szigorúan a PC-sekre koncentrálok. 

A játékot egy bolgár fejlesztő csapat, a Black Sea Studios (mai nevén Crytek Black Sea) álmodta meg, és a Sunflowers GmbH adta ki 2004-ben Európában, míg Észak-Amerikába a Paradox Entertainment jóvoltából 2005-ben. Magyarítás készült a játékhoz, bár csak béta verzióban elérhető.

A pálya indulása előtt kiválaszthatjuk a kort, a birodalmunkat, és a játék nehézségi szintjét. A játék a középkori Európában játszódik. Három kor, és számos birodalom közül választhatunk. Természetesen választható birodalom, a szemnek oly kedves: Hungary, alias Magyarország is. :)

A játék kezdetekor kapsz néhány várost.A városokba épületeket úgy lehet építeni, ha rákattintasz, majd a bal alsó sarokban a "favágó ikonra" (Town improvements) kattintva előjön egy ablak. A három legfelső ikon jelzi, hogy milyen erőforrásokban gazdag a tartomány - ha mind három üres, akkor nincs semmilyen kiaknázható nyersanyagforrás.
Alattuk látható ikonok jelentik az épületeket. Csak annyi épületet lehet építeni az adott városban, ahány ablak látható, vagyis tizennyolcat (18). Ezek közt vannak militáris, gazdasági és civil épületek is. Néhány épületnek követelménye lehet, egy másik épület felhúzása, ugyanabban a tartományban; pl. pékséget csak azután lehet építeni az adott városban, miután már van magtár, de fegyverkészítő épületeket is csak akkor, ha van már kiképzőtábor (néhánynak még fegyverraktár is kell).


Az épületek közvetlenül(!) csak arra a városra hatnak, amelyben felépültek, így pl., ha eszkábálunk egy pékséget, az csak az adott régióra lesz hatással. Ugyanakkor, néhány épület közvetetten hatással van az egész birodalmadra. Ilyen, pl. a lótenyésztő, a sóbánya, vagy a tintakészítő, amelyek által gyártott termékek kihatnak a birodalmad képességeire. Az alsó panelen található Kingdom Advantages menüben követhető nyomon, hogy milyen különleges erőforrásokat állít elő birodalmad. Minden nagyobb ikon, egy-egy speciális képességet jelent, mely hatással lehet a birodalmadra, amennyiben teljesülnek a megnyitásához szükséges feltételek. Ezeket a mellettük lévő, kis ikonok mutatják. Amelyik színes, azt az erőforrást már előállítja egy épület a birodalmadban. Mindezek felett még léteznek exotikus erőforrások is, úgy, mint selyem, drágakövek, cukor, stb. Ezek szintén szükségesek a birodalmi képességek eléréséhet, ám ilyenekre csak nagy kikötőkben lehet szert tenni, kereskedés által.
Egy lehetőség a játék megnyeréséhez, ha sikerül megkaparintani az összes birodalmi képességet.

A játékban csak öt erőforrás van, amely közvetlenül szükséges a birodalom építéséhez. Ezek a búza (étel), arany, vallás, tudás, paraszt. A búza és a paraszt, a katonai egységek képzéséhez szükséges. A vallás az ellentétes vallású városok megtérítéséhez; a tudás az idegen népek lakta városokba való beintegrálódáshoz, és a Tanács tagjainak továbbképzéséhez; együttesen pedig a Birodalmad erejének növeléséhez van szükség. Aranyra épületek építéséhez, katonák kiképzéséhez, és a Királyi Tanácsba való előléptetéshez van szükség. Továbbá, munkások kellenek az épületek felhúzásához, amelyek a tartomány falvaiban találhatók. Szerszámok ikon mutatja, hogy hol, mennyien találhatók. Minél többen vannak egy adott megyében, annál gyorsabban épülnek az épületek.


A tartományban lévő épületek ugyanilyen hatással vannak a többi erőforrásra is. A kolostorok a vallási pontokat növelik, a falvak embereket küldenek a városba, a farmok élelmet állítanak elő, stb. Ezért is rendkívül fontos, hogy megóvjuk a támadóktól ezeket is, hisz ha mind lerombolják, igencsak lelassíthatják a régió fejlődését.
A játékot nagyban nehezíti, hogy az épületek elég lassan épülnek. Ráadásul egyszerre csak egy épületet lehet építeni egy tartományon belül, így mindig meg kell várni, hogy az előző elkészüljön, mielőtt másik építésébe kezdenénk. A munkálatokat fel lehet gyorsítani a csík jobb végén látható ikonra kattintva, ám ez rendkívül sok aranyba kerülhet.

A parasztok igényeire is ügyelni kell! Ha túlságosan boldogtalanok, fellázadhatnak. Sok dologra érzékenyen reagálnak, ilyen az adószedő céhe, a kőbánya, vagy az ezüst bánya. Ugyanakkor több épület pozitívan hat rájuk: ilyen a kocsma, vagy a templom. A birodalomban történt események, szintúgy hatással vannak rájuk. Ha házasság köttetik, királyi sarj születik, pozitív, míg a háború, vagy a király halála negatív érzéseket csikar ki belőlük. Szintén ügyelni kell a frissen meghódított városokra. Ha ellentétes vallású, vagy nemzetiségű nép lakja az adott várost, akkor fellázadhatnak. Erre a megoldást egy pap jelentheti, aki a városban tartózkodva megtérítheti őket a saját vallásunkra, illetve betelepítheti a saját népünket a városba.


A Királyi tanács: lehetőségünk van a tanácsba hívni tábornokot, kémet, kereskedőt, papot, gazdát, és építőt. A tábornokok a hadviselésben a leghasznosabbak. Katonákat, kizárólag a várak védelmére, és tábornokok mellé lehet rendelni - önálló csoportokat nem lehet létrehozni. Tábornokokkal együtt mozgatható a sereg, nem lehet leválasztani őket. Érdemes több tábornokot is alkalmazni, s melléjük ütőképes seregeket állítani, mivel nagy szükség rájuk a birodalom védésekor, lázadások leverésekor, és az ellenség támadásakor.
A csaták során a sereg összes tagja tapasztalati pontokat szerez. Minél tapasztaltabb egy egység, annál erősebb. Ezen felül a tábornokok elkölthetik a pontjaikat speciális képességekre, melyek az egész seregére hatást gyakorolnak.

A kémek a birodalmakba küldve hasznos információkkal szolgálnak téged. Papok térítéshez és betelepítéshez szükségesek. Ugyanakkor, ha a papod elég képzett, és a pápa meghal, akkor megválaszthatják az új pápának, aki a tanácsodban nagyon hasznos lehet. Gazdák az élelmiszerek termelésének növeléséhez, míg építőmester az építési munkálatok gyorsításához használható.


Egy katonai egység több embert jelent, hogy szám szerint mennyit, az az egység típusától függ. A katonákat nem lehet külön csoportokra osztani, csak és kizárólag tábornokokhoz csatolva mozgathatók. Ugyanakkor a várkastély védelmére is lehet gyártani őket, így megnövelve a város védelmét. Egy egység, valamennyi aranyba és ételbe kerül, valamint egy városban lévő parasztba. Ha csatára kerül sor, a játék felajánlja, hogy szimulálja a csatát, vagy te magad vezényled. Előbbi esetben egy mérleg-alapú rendszer fogja mutatni a csata jelenlegi állását. Te, a baloldalon, míg az ellenség a jobb oldalon fog megjelenni, és egy-egy erőcsík fogja mutatni, ki áll győzelemre, valamint a képen lehet majd látni az egységek elhullását. Utóbbi esetben, viszont a sereget mozgathatod, és te irányítod a támadást, akárcsak egy hagyományos rts-ben.

A királyi család: a királyod, és a királyi család férfi tagjait, szintén kinevezheted a fent említett tisztekbe, ha nincs pénzed civilek előléptetéséhez. Ugyanakkor, ha betölt egy tisztséget, nem marad ideje a feleségével foglalkozni, ami végzetes is lehet, ha nem maradnak utódok. Ha van felesége, időközönként automatikusan születik egy herceg, vagy hercegnő. A hercegek, utódnak lehet jelölni, míg előbbieket és a hercegnőket házasságra is fellehet felajánlani más királyságoknak, a diplomáciai viszonyok javítására. A királyi dinasztia panelen láthatók a király és hercegek képességei.
Ugyanitt látható még a "Claim your title menu", aminek a lényege az, hogy összehívja a környező birodalmak uralkodóit, hogy választhassanak birodalmaik számára közös uralkodót (a játékost). Ez csak akkor jöhet létre, ha az adott uralkodók nagyon is kedvelnek téged. Ez viszont csak ritkán sikerül; így nagyon nem ajánlott nyomogatni, mivel, ha a szomszédos birodalmak leszavaznak, akkor a diplomáciai viszonyok ellenségessé válnak!
Mindenesetre, ha sikerül őket meggyőzni, az egy lehetőség a játék megnyeréséhez.


A térképre kattintva követhetők nyomon a birodalmak határai, a viszonyok, a vallások aránya, városok, és az azokban uralkodó közhangulat, épület/ katonai egység típusok elhelyezkedési aránya, stb. Hasznos, főleg a diplomáciai viszonyok felméréséhez. A diplomáciai viszonyokat javíthatjuk a másik birodalom zászlajára, és a király arcára kattintva. Többféle lehetőség áll rendelkezésünkre; felajánlhatunk aranyat, tartományt, királyi esküvőt, kereskedelmi útvonalat, stb. Ha ez utóbbi szerződést sikerül megköttetni, úgy egy aktív kereskedővel folyamatosan javíthatjuk a két ország viszonyát.
Ugyanakkor követelhetünk is az ellenségtől aranyat, földet, vagy egy királyság megtámadását.

A játékot, tulajdonképpen háromféleképpen lehet megnyerni: ha legyőzzük az összes ellenfelet; ha sikerül megszereznünk az összes birodalmi képességet; vagy, ha sikerül meggyőznünk uralkodótársainkat, hogy egyesítsük országainkat... Egyik választható út sem könnyű, de talál a birodalmi képességek megszerzése a leggyorsabb alternatíva.
A játék (még könnyű szinten is) nagyon nehéz a sokféle korlátozás és lassú termelés miatt, így sok időt ellehet vele pepecselni. S így csak azoknak ajánlom ezt a játékot, akik nem riadnak vissza az agytornáztatástól, s hajlandóak sok időt áldozni egy játékra.

Adatlap:

Fejlesztő(k):   Black Sea Studios
Kiadó(k):Sunflowers Interactive; Entertainment Software; Paradox Interactive
Tervező(k):Vesselin Handjiev
Motor:CryEngine
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2004. október
Kiegészítők: 
Magyarítás:szöveges magyarítás, béta státuszban

Minimális gépigény:   

CPU: 1 GHz Intel® Pentium® III or AMD® Athlon™ processor
RAM:256 MB RAM
GPU:16 MB video card with 1024x768 resolution
OS:Windows® XP, Windows® 2000
HDD:1.2 GB free hard disk space plus space for saved games
Hang:DirectX 9.x compatible sound card
Felbontás:  1024x768 resolution 

Források: Wikipédie, Gépigény.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése