Like Stronghold #7: Armies of Exigo

A rovatban a Stronghold játékokhoz hasonló grafikájú, hangulatú, felépítésű, témájú; valós idejű stratégiai játékokról írok pár szót. A netes, vagy más platformokra írt, hasonló játékokat mellőzöm; szigorúan a PC-sekre koncentrálok. 

A játék története egy fantasy világon, Noranon játszódik. Két faj, az emberek és elfek uralják e földet, míg a bestiák hordái rá nem rontanak a békében élő országokra. A harc ádázul zajlik, mikor felbukkan egy, a bukottak néven bemutatkozó harmadik oldal is, akik egy ősi próféciának megfelelően próbálkoznak a világ kipusztításával.
A játék 2004-ben jelent meg, s bár nem robbantott kasszát, és semmi korszakalkotót sem produkált, de nagy rajongótáborra tett szert az idők során. A játék magyar szöveggel is megjelent. :)


Az egymással szemben álló feleknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai, valamint saját technológia-fájuk, az erőviszonyokat kiegyensúlyozván a játékban. Az emberek és az elfek alkotta közös birodalom egyformán erős a mágiahasználat, valamint a hagyományos hadviselés terén, de meglehetősen komoly nyersanyagbázisra van szükségük a hatékony haderő kiállításához. A leginkább a rovarokra (vagy a Forgotten Realms-ből az illithidekre, esetleg, a Warcraft-ból ismerős élőhalottakra (undead)) emlékeztető bukottaknak, ugyan nincsenek túl erős egységeik, de rendkívül szaporák, és olcsón állíthatják elő katonáikat. A szörnyek pont az ellenkező oldalt képviselik - nincs túl sok egységük, viszont soraikban felbukkan néhány brutális erejű bajnok.


A menedzselés szintén hagyományos módon történik. A bázis épületeinek felhúzásához, valamint az egységek toborzásához nyersanyagokra - arany, fa és drágakő - van szükség, melyeket a munkások állítanak elő. A fejlettebb egységeket fejlettebb épületekben toborozhatjuk, melyek megépítése más építmények meglétének a függvénye. A nagy elődhöz, a Warcraft III-oz hasonlóan ezúttal sem állíthatjuk elő korlátlan számban a katonákat, mivel a termelést meghatározza egy meglehetősen szűkös keret.

Az Armies of Exigó-ban kicsit túlságosan is embert próbáló egy jól kiépített bázist bevenni, vagy talán inkább türelem próbálóan unalmas folyamat. Arról van szó, hogy a védők túl sok, és talán túl hatékony védekező épületet húzhatnak fel, melyekkel nagyon megnyirbálják a támadók esélyeit. Más programokban felépíthetünk azért akkora haderőt, ami elsöpöri a védekezők állásait, de az unitok maximális számát szabályozó keret ezúttal túl szűkre sikeredett egy elegendő offenzívához.


Alapvetően remek ötlet, hogy a harcok két szinten, föld alatt és felszín felett is folynak. Akadnak olyan küldetések, melyeket csak akkor nyerhetünk meg, ha egyidejűleg indítunk földalatti, és égi támadást. Egy hétköznapi harcos persze csak a maga színterén hadakozhat, viszont a mágusok bizonyos támadásokkal a fenti, vagy lenti ellenségeket, épületeket is támadhatják. Azért írtuk, hogy ez alapvetően remek ötlet, mivel a valóságban csak egy kapkodás lesz belőle - nem győzzük majd váltogatni a két térszínt, és még a nehezen megzabolázható egységeket is kordában kell tartanunk.

Bár, maga a játék egy közepes Warcraft 3 utánzat, egyedül a kinézetében képes felülmúlni a nagy elődöt. A grafika és a hanghatások az a terület, ahol semmilyen kivetnivaló nem lehet a programmal kapcsolatban. Az egységek (egy 2004-es játékhoz mérten) végtelenül gazdagok részletekben, a varázslatok effektusai pedig egész korrektek. Hasonló a helyzet a hangokkal is - mind az egymásnak csapódó fegyverek, mind a berobbanó mágiák egy bollywoodi film hangulatával vetekednek.


Bár, a rendkívüli hasonlóság, inkább a Warcraft-szériával áll fent, mint a Stronghold játékokkal, egy próbát megér mindazoknak is, akik inkább az utóbb említett játékszériát kedvelik - főleg, akiknek bejött a Legends fantasy vonala. 

Adatlap:

Fejlesztő(k):   Black Hole Entertainment
Kiadó(k):Electronic Arts
Tervező(k):
Motor:
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2004. november 30.
Kiegészítők: 
Magyarítás:a játék magyar nyelven jelent meg.

Minimális gépigény:

Ajánlott gépigény:

CPU: 1.5 GHz Intel Pentium processor or AMD Athlon processor equivalent


CPU:2.8 GHz Intel Pentium processor or AMD Athlon processor equivalent

RAM:
http://gepigeny.hu/
384 MB RAM (512 MB RAM needed for 3 or more players)


RAM:
http://gepigeny.hu/
768 MB

GPU: Video card with 64 MB or more memory and with chipsets of NVIDIA GeForce 3 or greater or ATI Radeon 8500 or greater


GPU:Video card with 128 MB or more memory and with chipsets of NVIDIA GeForce 4 or greater or ATI Radeon 9600 or greater

DX: DirectX(R) 9.0c or higher


DX:DirectX(R) 9.0c or higher

OS:
http://gepigeny.hu/
Windows(R) XP/Me/2000/98 SE


OS:
http://gepigeny.hu/
Windows(R) XP/Me/2000/98 SE

Tárhely: 1.5GB hard drive space

Tárhely:1.5GB hard drive space
Hang: DirectX(R) 9.0c compatible sound card and speakers or headphones

Hang:DirectX(R) 9.0c compatible sound card and speakers or headphones
ODD: 8X CD-ROM

ODD:8X CD-ROM
Hálózat: Minimum 56K modem for online play (Cable, DSL or faster connection needed for 3-12 players)

Hálózat:Minimum 56K modem for online play (Cable, DSL or faster connection needed for 3-12 players)

források: wikipédia, origo.hu, gépigény.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése